Kuldīgas novada muzejā atrasti demokrātijas simboli

2023.gada 10. februārī Kuldīgā, “Demokrātijas akadēmijas” Kurzemes dalībnieki sanāca kopā, lai vairāk iepazītos viens ar otru un darbnīcu laikā rastu atziņas, par to, ko demokrātija nozīmē katram un visiem kopā, kā izskatās demokrātijas simboli Kuldīgas novada muzejs un apkārtējā vidē. Demokrātijas simbolu meklēšana notika, izmantojot zviedru kuratora Maksa Valentīna izstrādāta metodi “Demokrātijas muzejs”. Šī metode rosina dialogu par demokrātijas vērtībām un dažādajām tās izpausmēm. Demokrātijas muzeja mājas lapā: http://demokratimuseum.se/ var apskatīt jau tapušās ekspozīcijas un iedvesmoties sarunai par to, ko objekti vēsta par pilsoniskajām, politiskajām tiesībām, par varas sadali, lēmumu pieņemšanas procesiem un citām vērtībām.

Demokrātijas akadēmijas dalībnieki objektu meklēšanā devās uz Kuldīgas novada muzeju.

 

Galds- sarunu vieta. Bez sarunām nav demokrātijas, sākums ir vārds. Pie apaļa galda vienlīdzība, visi viens otru redz un vienlīdzīgi piedalās lēmumu pieņemšanā.

Komanda “Saldā demokrātija”.

Bruņinieks- atgādina, ka demokrātija nav pašsaprotama, tā ir jāaizstāv katru dienu, visos iespējamos veidos, ja nepieciešams arī ar ieročiem.

Komanda “Reālā demokrātija”.

Zīmējumu kolāža “Rīt es būšu” atspoguļo vairākas demokrātijas vērtības: brīvība, zināšanas, dažādība, attīstība.

Komanda “Reālā demokrātija”.

Vēlēšanu urna – vēlēta valdība liecina par demokrātisku valsts iekārtu. Katrs vēlētājs ir līdzdalīgs rezultātā. Katrs var būt vēlētājs un katrs pilngadīgs pilsonis var būt ievēlēts.

Komanda “VaLZivS”.

Demokrātijā ir naudas un varas līdzsvars. Nauda ir pārbaudījums. Izvēle? Iespēja! Nauda paver iespējas, bet nedrīkst kļūt par mērķi.

Komanda “Saldā demokrātija”

Kopā “Demokrātijas muzeja” objektus izvēlējās 3 komandas, kuras starp plašo eksponātu klāstu izvēlējās 3 zīmīgākos demokrātijas simbolus. Katrs objekts aprakstīts un uzskicēts uz īpašas veidlapas. Visi dalībnieki balsoja par  objektiem un favorīti ir nonākuši šajā galerijā.

Mēs labprāt dalīsies pieredzē par “Demokrātijas muzeju” veidošanu. Sazinies ar mums, ja vēlies šo metodi izmēģināt: birojs@kurzemesnvo.lv !